Vrijdag ging het dan ineens allemaal van start. De Europese kampioenschappen van het jaar 2018. Als dansschool is dit jaarlijks een van de grotere evenementen waar wij aan deel nemen. Ook dit jaar waren we dus weer van de partij! Dit met maar liefs drie verschillende wedstrijdgroepen en een duo.

Op vrijdag waren de voorrondes waar 20% van de deelnemers zich direct kon plaatsen voor de finales op zondag. Waar ons jongste team ‘The Youngsters’ met een tweede plaats op de ranking direct door was wist ons team ‘The Convict’ dit te verwezenlijken met een derde plaats! Ons overige team ‘The Fuse Junior’ die in een zeer korte tijd hun hele dans hebben aangepast bleef helaas steken en mocht op zaterdag de tweede ronde dansen.

In de tussentijd hadden zowel The Convict als The Fuse Junior zichzelf bij elkaar gezet voor een gezellig avondje televisie. Ja, want dat kwam er ook nog eens even bovenop. Afgelopen vrijdag waren zij te zien bij het nieuwe dansprogramma van RTL4 ‘Time To Dance’. Hier hebben ze zich wederom met hun beste beentje voor laten zien! Er is dan ook continu lovend commentaar naar de groepen omtrent hun deelname en uiteindelijke performance in de show!

Op naar Zaterdag. Al vroeg melden we onze duo ‘Trang & Quinty’ aan voor de wedstrijd. Waar zij na een spetterend optreden te horen kregen dat ze helaas niet door waren naar de volgende ronde waren onze team The Fuse Junior verzameld en klaar voor die tweede ronde. Het team was zoals ze zelf zouden zeggen ‘hongerig’. Termen als ‘ik ga mijn hele ziel geven vandaag, of Als ik klaar ben met dansen weet ik niet of ik nog adem waren dan ook heel normaal deze dag… En sarcastisch gezegd hadden ze ook nog gelijk ook! Hun optreden was fenomenaal en als niet tevoren! Gelukkig dacht de jury hier exact hetzelfde over. The Fuse Junior werd met een tweede plaats bekroond en mag zich gaan klaar maken voor de finales van de zondag!

De zondag is aangebroken en al vroeg rijden we met zo’n tachtig personen richting Kalkar Duitsland, de plek waar dit jaar het EK plaats heeft gevonden. ‘The Youngsters’ (het jongste team) wordt door hun coaches Shirley en Youssra nog even wakker gedrild met de laatste dansmoves. Iedereen is er klaar voor wanneer de spanning bij ‘The Youngsters’ stijgt. Voor de eerste keer mag dit jonge team zich op Europees level vertegenwoordigen! De laatste peptalk… de laatste keer doornemen…. Snel kloppende hartjes en ineens worden ze omgeroepen; ‘Here are The Youngstersssss! Een regen van oranje geklede dansers rent het podium op en maakt zich klaar voor de start! Waanzinnig! Het publiek, de supporters en de jury gaat “los” na het zien van hun performance! Wat mogen wij als dansschool trots zijn op deze erg jonge dansers die gecoacht worden door onze twee docenten Youssra en Shirley!

Eenmaal verder is het al gauw tijd voor ons team ‘The Convict’ om klaar te gaan staan. Hun coach Stephan neemt voor de laatste keer met hen de belangrijke punten door waarnaar het team zich opstelt in positie. Een show die je meeneemt. Een show die beloond wordt met meerdere staande ovaties en complimenten. Een show van klasse!

The Fuse Junior wordt zenuwachtig. Hun zullen de laatste zijn die onze dansschool en zichzelf mogen vertegenwoordigen op het EK. Met de zenuwen in bedwang zien we coach Stephan wederom de laatste peptalks en aandachtspunten geven. Het team is er klaar voor! En ja hoor! Een show met zoveel diversiteit. Zoveel verschillende personages en overgangen. De jury is lovend! Bij terugkeer richting de coach worden de dansers meerdere keren aangesproken door compleet onbekende over hun podium-prestatie. De show is in de smaak gevallen!

En toen kwam het wachten, wachten op de uitslag. Eenmaal van start gegaan begonnen we met ons jongste team. Een zenuwslopende aftelperiode begon. Startend bij de zevende plek zouden ze hun weg voort maken naar de uiteindelijke eerste plaats. De teams staan in één grote cirkel. ‘On sixth place…’ De dames en heer knijpen elkaar van spanning, maar nee, niet hun team. Op dit moment voelt dat als een bepaalde opluchting, een bepaalde hoop dat je hoger bent geëindigd. Maar voor hetzelfde geldt ben je lager geëindigd en wordt je team dus niet genoemd. Ook bij de vijfde en vierde plaats werd hun naam niet benoemd! En toen, TOP 3! ‘On tirth place…. The Youngsters’! Een ontlading van gillende dames en een heer vult de zaal. Rennend naar het podium zien we het ongeloog in de sprankelende ogen van deze nog zo jonge dansers! Een moment dat we niet snel zullen vergeten!

Toen was het tijd voor ‘The Convict’. Ook hier werd een cirkel gemaakt die stond als een huis. Compleet gefocust op de stem van de presentator luisteren ze naar de aftelling van plekken. De dansers knijpen elkaar steeds harder wanneer hun naam niet genoemd wordt. Hier ook wederom het gevoel van onrust. ‘Dadelijk zitten we er niet bij en zijn we hoger geëindigd’. Maar nee hoor… The Convict behaald een derde plaats van heel Europa! En dit na het zijn van Nederlands kampioen!

The Fuse Junior kan hun zenuwen niet op. Een categorie waar teams in deelnemen die dagelijks vier uur trainen. Waar teams in zitten die afkomstig zijn van Hongarije, Rusland, Denemarken, Spanje, Italië en Frankrijk. Kortom, een moordende categorie. Het aftellen begint en dus ook de onzekerheid en spanning. Maar niet tevergeefs. The Fuse Junior behaalt een vijfde plaats van Europa. Een prestatie van wereldklasse wederom!

Met deze kwalificaties opzak sluiten we gezamenlijk bij een ‘Wok Restaurant’ het EK af. Gebruikelijk door onze coach en eigenaar Stephan die onder andere de volgende uitspraken benoemde. Er werd trotsheid genoemd, trotsheid over de leerlingen maar ook vooral de coaches, de breinen achter iedere choreo. Er werd gesproken over het zijn van een familie, het bouwen op elkaar en het geluk hebben dat wij allen een sport/passie gevonden hebben die zoveel meer is dan enkel een hobby. Het is een levensstijl en broeder en zusterschap! De dansers van onze dansschool groeien zo hard, en dit allen met elkaar! Wat zijn wij vereerd dat wij deze plek mogen bieden voor gepassioneerde mensen als deze. Ek, tot volgend jaar!

We are Fresh Label Studios